Poskytovatelé sociálních služeb potřebují expertně vzdělané pracovníky

11.06.2010 10:14

„Standardy kvality a plány vzdělávání“ je název nově vznikajícího vzdělávacího programu, jehož vznik je financovaný v rámci projektu Akademie sociálního vzdělávání z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidského zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Jeho náplní je vzdělávání vybraných sociálních pracovníků v Jihočeském kraji v oblasti zpracování a zavádění standardů kvality. Pracovníci občanského sdružení KONÍČEK se programu účastní od 1. ledna 2010.

 

Zpracovatelem programu Standardy kvality a plány vzdělávání je společnost Ledax o.p.s. Program vzdělávacích kurzů je sestaven dle aktuálních potřeb poskytovatelů sociálních služeb v oblasti standardů kvality sociálních služeb. „Současným požadavkem na sociálního pracovníka již není pouze vést sociální a ekonomickou agendu uživatele, ale rovněž z pozice experta podporovat procesy kvality, být metodickou podporou pracovníkům zařízení a managementu v sociální práci a při řešení složitých situací,“ přiblížila záměr projektu Ing. Irena Lavická, ředitelka společnosti Ledax o.p.s.

 

Sociální pracovníci se vzdělávají formou seminářů a workshopů, které jsou zaměřeny na praktický obsah ihned aplikovatelný v praxi. Obsahem kurzů jsou témata z oblasti legislativy, praktického uplatnění role sociálního pracovníka při naplňování standardů kvality, metodického vedení pracovníků a pracovních týmů, týmové spolupráce, komunikace, vedení týmu, řešení specifických situací.

 

Program je v rámci realizace projektu pilotně ověřován a společnost Ledax o.p.s. bude následně usilovat o jeho akreditaci. „Na vytváření vzdělávacího programu se podílejí lektoři s bohatými zkušenostmi, kteří při přípravě respektují náročné požadavky vyplývající ze zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách,“ doplnila Irena Lavická.